De sterke opkomst van online-shopping vormt een enorme bedreiging voor het voortbestaan van veel winkelketens. De afgelopen jaren zijn al meerdere grote en vertrouwde winkelnamen uit het straatbeeld verdwenen. De oplossing? Duurzaamheid in winkelstraten, zo beweren economisch psycholoog Henk de Vries en adviseur Piet de Jong van de Stichting Voorkom Leegstand in het Financieel Dagblad.

Risicoreductie

Consumenten kiezen er in toenemende mate voor om hun aankopen online te doen. Deze ontwikkeling maakt de dreiging van leegstand groter en groter. Het verduurzamen van de winkelstraat kan dit toenemende risico op winkelleegstand tegengaan. Volgens De Vries en De Jong willen klanten duurzaam en komen ze wel als die duurzaamheid in orde is.

Goedpraten

“Het gedrag van consumenten wordt door impulsen gestuurd. Achteraf willen consumenten hun aankoop voor zichzelf goedpraten”, aldus De Vries en De Jong, die samen de drijvende kracht achter het adviesorgaan TopShop vormen. “Je wilt daarom in een omgeving winkelen waarvan je vooraf al weet dat het met die duurzaamheid wel goed zit.”

Groen

Om de consument een comfortabel gevoel te geven, kunnen winkeliers bijvoorbeeld zorgen voor groene gevels. “Onderzoek heeft aangetoond dat consumenten minder stress ervaren en langer blijven in een groene omgeving”, aldus De Jong. Daar houden de ideeën van de beide heren niet op: deuren die alleen openen wanneer er iemand langsloopt en een  leaseplan voor led-verlichting voor winkeliers zijn zomaar twee andere voorbeelden van de ideeën van De Vries en De Jong.

Diversiteit

Ook diversiteit is volgens De Vries en De Jong een belangrijke voorwaarde in het bestrijden  van leegstand. De heren merken op dat projectontwikkelaars en verhuurders zich hier de laatste jaren steeds sterker van bewust zijn. Zo kunnen locaties die oorspronkelijk bestemd  waren als winkelpand ook worden omgebouwd tot bijvoorbeeld woning, kinderdagverblijf of werkplek voor flexwerkers.

Gemeente en overheid

De Vries en De Jong benadrukken wel dat het belangrijk is dat deze ideeën ter bevordering van de duurzaamheid niet door maatregelen van de gemeente en de overheid worden opgelegd.