Lekker shoppen op een vrije dag: het is de favoriete dagbesteding voor velen. Maar veel mensen houden aan het eind van hun portemonnee altijd een stukje winkelstraat over. Is dat voor u ook herkenbaar? Door uw energieprijzen te vergelijken, kunt u iedere maand flink wat kosten besparen en een extraatje overhouden waarmee u lekker kunt gaan shoppen. Wij geven u alvast tien handige tips!

De onderstaande tips zijn afkomstig van de vereniging ‘SOS’, wat staat voor ‘Spaar op stroom’. Deze vereniging helpt mensen die zich oriënteren op een overstap van hun energieleverancier. ”We hebben tien tips samengesteld op basis van onze ervaring met het vergelijken van energieprijzen” aldus voorzitter Van den Berg. “Alhoewel er al veel informatie te vinden is op internet, kunnen we met onze vereniging nog een extra bijdrage leveren aan transparantere en meer volledige informatie” zegt de overstapspecialist. Naast tips worden ook alle links naar vergelijkingssites en energieleveranciers weergegeven. De 10 tips in het kort:

Tip 1: Controleer uw huidige energiecontract

Kijk of u een opzegvergoeding verschuldigd bent. Dit kan bij vaste contracten oplopen tot 250 euro en dan moet u narekenen of uw overstap u geld oplevert.

Tip 2: Maak gebruik van verschillende vergelijkingssites

De verschillende vergelijkingssites laten nog wel eens verschillende resultaten zien. Beperk u echter tot een aantal, want er zijn maar een paar met eigen rekenmachines.

Tip 3: Varieer het energieverbruik en energiecontract

Energieleveranciers willen graag bovenaan staan in de lijstjes met goedkope energiebedrijven. De hoogst genoteerde energieleverancier hoeft niet per se voor u het gunstig te zijn.

Tip 4: Vast of variabel energietarief

Met een vast tarief weet u precies waar u aan toe bent. Bij een goedkope aanbieding met variabele tarieven moet u zich afvragen of deze nog steeds zo goedkoop zijn na de eerstvolgende prijswijziging.

Tip 5: Groene stroom of grijze stroom

Met groene stroom weet u zeker dat de elektriciteit op duurzame manier is opgewekt en draagt u bij aan een beter klimaat. Groen gas heeft allerlei tinten omdat de certificering niet eenduidig is.

Tip 6: Een contract voor bepaalde of onbepaalde tijd

Een contract voor onbepaalde tijd is het meest flexibel. Een contract met een vaste einddatum kan bij tussentijd opzeggen leiden tot een opzegvergoeding. Sluit geen vast contract af met variabele tarieven.

Tip 7: Actietarief en actievoorwaarden

Vergelijk ook zonder de actiekorting. Dan krijgt u inzicht in de verschillen tussen de reguliere tarieven. Welke bepalingen gelden er om in aanmerking te komen voor een korting of cadeau?

Tip 8: Controleer de extra kosten

Wat betaalt u voor een acceptgiro en wat zijn de gesprekskosten van de klantenservice? En bent u wat verschuldigd als u gaat verhuizen?

Tip 9: Welke energieleverancier

Laten we eerlijk zijn: de prijs van een energieleverancier speelt een belangrijke rol. Maar er zijn ook andere criteria die een rol kunnen spelen.

Tip 10: Controleer uw nieuwe contract

Bij twijfel niet overstappen. Controleer de tarieven van de vergelijkingssite met die van de energieleverancier. Als u zich bedenkt, doe dit dan binnen 7 werkdagen.